Om fötter

Det är väldigt lätt att vi tar våra fötter för givna. Trots att det är fötterna som ska bära oss hela livet så lägger vi väldigt lite tid på dem.  Vi gömmer fötterna i strumpor och skor och på det sättet så glömmer vi lätt bort dem.

Vid vuxen ålder har de flesta av oss redan förstört fötternas naturliga form genom att använda felaktiga skor.
För trånga skor, för små eller för stora, spetsiga och med höga klackar.  Följden blir att det uppkommer tryck och av det blir förhårdnader, liktornar, nageltrång m.m.

Yrken där man står och går mycket och allt för ofta på hårda golv leder ofta till fotdeformiteter.

Det är därför klokt att investera i ett par bra skor som har gott om plats för tårna och som inte klämmer åt någonstans.


Förhårdnader

Symptom:
Tjockare hud än normalt på vissa partier. De kan även bli ömma och smärtsamma.

Orsak:
Förhårdnader uppstår dels när foten utsätts för yttre påverkan som tryck och friktion, många gånger beror det på felaktiga skor. Även deformiteter och vissa sjukdomar kan orsaka förhårdnader på huden.


Liktorn

Symptom:
Det kan göra intensivt ont beroende på storleken och djupet hos liktornen. Liktornar är en plåga och väl känd av dem som har drabbats en gång. Känslan av att ha liktornar kan liknas med en eller flera taggar med formen av ett häftstift eller känslan av en hård platta eftersom liktornen är kornformad.

Orsak:
Liktornar orsakas av långvarig tryck utifrån såsom trånga, spetsiga eller högklackade skor. Fotdeformiteter ger också tryck, dessa kan vara medfödda eller ärftliga.

Vid alla typer av liktornar ska man se till att komma till fotvårdsterapeut när liktornen uppkommer, en gammal liktorn kan ta flera behandlingar innan den är helt borta. Man ska helst inte försöka ta bort en liktorn själv, eftersom man då riskerar att både skada foten och orsaka permanent återkommande liktorn. Liktornen kommer även att återkomma om man inte förebygger dem genom att till exempel använda inlägg, avlastning eller annat val av skor.


Fotvårtor

Symptom:
Ibland kan det vara svårt att skilja en vårta från en liktorn. Vårtor kan se väldigt olika ut. Ofta kan man se svarta prickar i en grund vårta. De svarta prickarna är kapillärkärl som blöder lätt. Ytan är ojämn och skrovlig. Utseendet kan variera, även storleken och de kan vara mosaik- eller blomkålsliknande. Fotvårtorna sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Vårtorna är oftast ömma när man trycker, står och går på dem.

Orsak:
Vårtor orsakas av virus och är smittsamt. De smittar via hudkontakt men även via fuktiga handdukar, gymnastiksalar och våta golvar i duschar och omklädningsrum. Har man småsprickor eller sår på fotsulorna är man extra sårbar för att utsättas för vårtor. Därför är det bra att använda badtofflor när man besöker offentliga bad och gym.

Behandling:
Vårtor är ofarliga och försvinner i regel av sig själva även om det kan ta mycket lång tid – ibland upp till flera år. De kan även vålla stor smärta, vilket gör att många väljer att behandla sina vårtor. Det finns olika metoder hur man behandlar vårtor.


Nagelsvamp

Symptom:
Nageln blir missfärgad, förtjockad och spricker eller skivar sig. Oftast är det nageln på stortån som drabbas först och sedan sprids det vidare till de andra tånaglarna.

Orsak:
Beror oftast på att man går barfota i allmänna utrymmen.

Behandling:
Det görs med olika läkemedel eller antimykotiska preparat. För bästa resultat bör man parallelt gå till en medicinsk fotterapeut som hjälper till med att rensa och slipa bort så mycket som möjligt av den angripna nageln.

Detta bör man göra var fjärde vecka.


Fotsvamp

Symptom:
Klåda och brännande smärta, blåsbildning, vätskande inflammationer, sprickbildning och vitaktig hudfjällning.

Orsak:
Fotsvamp kan smittas via fuktiga golv vid offentliga bad och träningslokaler. Personer med varma och fuktiga fötter har större benägenhet för fotsvamp.

Behandling:
Idag finns det effektiv behandling av fotsvamp. Ofta så behöver man bara behandla en g
ång.